Boya Uygulamaları
[İletişim] [Boya Badana] [Mantolama] [Kaba İnşaat] [Çatı] [Tesisat] [Asmatavan] [Zemin Kaplamaları] [Kartonpiyer] [Kapı Pencere] [İzolasyon] [Cephe Kaplamaları] [Mutfak] [Taşeronluk] [Çevre Çüzenleme] [Kazı Hafriyat] [Fiyat Listesi] [Faydalı Linkler] [Emlak] [Yapı Malzemeleri] [Teknik Bilgiler] [Kaynakca]

[Giriş]
[Yukarı]

 fernansu inşaat :0536 393 2720

Biliyoruz ki sizde eviniz için bir şeyler hayal ediyorsunuz.
Gelin görüşelim hayallerinizi ertelemeyin.
Siz Hayal Edin Biz Yapalım.

Boya Badana Uygulaması ?

Boya Yapmaya Başlamadan Önce Boya Yapacağınız Yüzeyin Temiz Olmasına Dikkat Edin Kalkmış Boyaları Ispatula Yardımı ile Temizleyin Yüzeyi Gerekiyorsa Macun Veya Sıva Alçısı İle Onarın Tamir İşlemi Bittikten Sonra Yüzeye Önce Astar Boya İle Daha Sonra İki Kat Olmak Üzere Seçmiş Olduğunuz Boya Rengi İle Boyayın. Boyanızın Dalgalı Olmaması İçin Fırça Veya Ruloyu Dikine Ve Enine Kullanın.

Tavan Boya Uygulaması ?
Boya Yapmaya Başlamadan Önce Boya Yapacağınız Tavanın Temiz Olmasına Dikkat Edin Kalkmış Boyaları Ispatula Yardımı ile Temizleyin Yüzeyi Gerekiyorsa Macun Veya Sıva Alçısı İle Onarın Tamir İşlemi Bittikten Sonra Yüzeye Önce Astar Boya İle Daha Sonra İki Kat Olmak Üzere Tavan Boyası İle Boyayın. Boyanızın Dalgalı Olmaması İçin Fırça Veya Ruloyu Dikine Ve Enine Kullanın.
Kartonpiyer Boya Uygulaması ?

 

Boya Yapmaya Başlamadan Önce Boya Yapacağınız Kartonpiyer Zemininin Temiz Olmasına Dikkat Edin Kalkmış Boyaları Ispatula Yardımı ile Temizleyin Yüzeyi Gerekiyorsa Macun Veya Sıva Alçısı İle Onarın Tamir İşlemi Bittikten Sonra Yüzeye Önce Astar Boya İle Daha Sonra İki Kat Olmak Üzere Kartonpiyer Boyası İle Boyayın. Boyanızın Dalgalı Olmaması İçin Fırçayı Dikine Ve Enine Kullanın.
Uygun Boya Seçimini Nasıl Yapmalıyım ?

 

1- Öncelikle yüzeye uygun bir boya seçilmeli ve yardımcı malzeme gerekiyorsa yüzeye ve boyaya uygun olmasına dikkat edilmelidir.

 2- Boya satın alınırken kaliteli olanı tercih edilmelidir. Ucuz ve kalitesiz boyalar metrekare bazında kaliteli boyalarla aynı maliyete gelir. Ancak az bir fiyat için yapılan tasarruf ileride büyük zararlara neden olabilir.

 3- Piyasada her kalitede boya, astar ve tiner bulunabilir. Ancak uygulamada daha iyi sonuç almak için yüzeye uygun boya, astar ve tiner kullanılması önerilir.

 4- Boya seçerken, satın alınan ürünün TSE standartlarını taşıyıp taşımadığı, üretici firmanın ISO 9000 belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.

 5- İç ve dış mekanlarda kullanılacak rengin mekana uygun olup olmadığı küçük bir yüzeyde denenmelidir.
Boya Yaparken Nelere Dikkat Edilir ?
Öncelikle uygulaması yapılacak boyaya ilişkin gerekli alet ve cihazların eksiksiz mevcut olması gereklidir.
Boya uygulamasında en önemli kural daima aynı sistemde aynı markaya ait ürünler kullanılmasıdır.
Seçimine karar verilen malzemenin uygulama talimatlarına mutlaka uyulmalıdır.
Hiçbir boya kirli ve nemli yüzeylere uygulanmamalıdır. Yüzey, uygulama yapılacak boyanın cinsine göre hazırlanmalı, mimari detay hataları giderilmelidir.
İlk defa boyanacak yeni çimento sıvalı veya brüt beton yüzeyler için en erken uygulamanın 3-4 hafta sonra yapılmasına dikkat edilmelidir.
Bütün boyalar uygulamaya geçmeden önce, ambalajında uygun bir karıştırıcı ile iyice karıştırılmalıdır.
Ahşap koruyucu, selülozik dolgu verniği ile epoksi grubu ürünleri ise ambalajında karıştırıldıktan sonra başka bir kaba alınarak tekrar karıştırılmalıdır. 
Boyalar çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda uygulanılmamalıdır.
Boyama işlemi ince katlar halinde yapılmalıdır.
Boyaya toz veya sıvı katkı yapılmamalıdır ve ambalaj üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla inceltilmemelidir.
İyi yapışma sağlamak için parlak yüzey mutlaka matlaştırılmalıdır.
Artan boyayı tekrar kullanabilmek için boyaya yüzeyini örtecek kadar kendi incelticisinden eklemeli ve karıştırılmadan ağzı kapatılarak serin bir yerde saklanmalıdır.
Boya Sırasında Kullanılan Araçlar ve Malzemeler ?
 

1-Fırçalar

Boyayacağınız yüzeylerde iyi sonuç alabilmeniz için, mutlaka iyi bir fırçanız olmalıdır. Üstelik iyi bir fırçayı yıllarca kullanabilirsiniz. Boyanızı alırken, boyanacak mekanın farklı boyutlardaki yüzeylerine uygun fırçaları alarak tam bir set oluşturunuz. Örneğin; kapı ve doğramalar için 0,5 - 1 yada 1,5 inçlik fırçalar, geniş yüzeyler için ; 2 yada 3 inçlik fırçalar, duvarlar için; 4 yada 5 inçlik fırçalar kullanabilirsiniz. En iyi fırçalar, domuz kılından yapılanlardır. Uzun fırçaların kaliteli fırçalara oranla daha sert kılları vardır ve büküldüğünde daha sert yaylanır. Yeni satın alınan bir fırçayı, boyayı kolayca sürecek bir hale gelinceye kadar, önce astar uygulamalarında kullanarak alıştırmalısınız. Boya sırasında, fırça kıllarının yarısını aşmayacak kadar boyaya batırmalı ve boya fazlasını mutlaka sıyırmalısınız. Boya fırçasını, toz almak yada boyayı karıştırmak için kullanmayınız.

2-Rulolar

Geniş duvarları ve tavanları hızlı ve kolay bir şekilde boyayabilmeniz için rulolar çok kullanışlıdır. Genellikle, pürüzlü yüzeylerde uzun tüylü rulolar, düzgün yüzeylerde ise kısa tüylü rulolar kullanılır. Bununla birlikte, düzgün iç ve dış yüzeylerde de değişik uzunlukta tüyleri olan ruloları kullanabilirsiniz. Rulodaki fazla boyayı almak için rulo tablası veya rulo ızgarası kullanabilirsiniz. Rulo satın alırken, merdanesi kolay çıkanını seçmelisiniz. Ruloya uygun bir sap takmak geniş yüzeyleri daha rahat boyama fırsatı verir. Plastik boya kullanacaksanız, sünger ya da pösteki rulolar; Dış Cephe boyaları için pösteki ve mercan rulolar boyanın kolay sürülebilmesi ve en iyi sonucun alınabilmesi için çok daha uygundur. Saten boyalar için sünger ya da peluş rulolar, sentetik boyalar için moher rulolar kullanabilirsiniz.

Rulo ve fırçaların temizlik ve bakımı :

Sentetik boyaların temizliğinde sentetik tiner, selülozik boyaların temizliğinde selülozik tiner, su bazlı boyaların temizliğinde ise su kullanmalısınız. Fırçalarınızın temizliğine başlarken, önce ruloyu/fırçayı gazete kağıdına sürerek çıkartabildiğiniz kadar boyayı çıkartın. Rulonuzu/fırçanızı yeterli miktarda inceltici döktüğünüz bir kaba, kılların tamamı girecek şekilde yerleştirin ve üzerindeki boyayı sıvının içinde çözünüz. Plastik eldiven giyerek iyice temizlenene kadar ovalayınız. Tüm boya çözüldükten sonra ruloyu/fırçayı iyice silkeleyin ve kılları düzeltin. Fırçaları kuruturken yere dayayarak dikey şekilde ya da kılları birbirinden ayırılabilecek şekilde bırakmayınız. Tekrar kullanmadan önce, su bazlı boya fırçasını mutlaka suyla, yağ bazlı boya fırçasını ise tinerle nemlendiriniz.

3-Spatula

Spatula eski duvar kağıdı boya kalıntılarını çıkartmaya yarayan ya da macun uygulamasında çatlakları ve delikleri doldurmak için kullanılan metal bir alettir. Macun uygularken spatulayı 45 dereceden küçük açılarla yüzeye bastırıp çekmelisiniz. Spatulayı bir sonraki kullanıma kadar rutubetsiz ortamda saklamalısınız.

4-Zımpara kağıdı

Boyama öncesinde yüzeyleri düzgünleştirmek ya da parlak boyayı pürüzlendirmek için kullanılır. Zımpara kağıtları demir, ağaç, su zımparası olarak üç çeşittir.
Ahşap Boyama ?

 

Binalarda doğramalar ve diğer ağaç kısımlar boyanmadan önce budaklar ileride reçine kusmaması için pürümüz ile yakılmalıdır. Bir kat sülyenli bezir çekilir. Kuruduktan sonra macunlanır. Macunda tamimiyle kuruyunca ahşap iyice zımparalanır. Artık boya zemini hazırlanmıştır. İstediğiniz rengi 2 kat uygulamanız tavsiye edilir.